Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Битката на Европа с дезинформацията за 5G тепърва предстои

Телекомуникационната индустрия на континента е категорична, че са нужни общи усилия за борба с инфодемията, иначе последиците ще са и икономически

Битката на Европа с дезинформацията за 5G тепърва предстои

Надпис на автобусна спирка в Лондон, гласящ: "5G убива". Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Битката срещу дезинформацията, свързана с 5G мрежите, трябва да продължи и да бъде по-систематична. Тя трябва да е обединена с усилия за по-скорошно пускане на новото поколение мобилни мрежи, за да не изостане Европа прекалено много от останалата част на света, да се възползва от 5G като източник на иновации и като възможност за икономически растеж. Около тези идеи се обединиха участниците в дигиталната конференция „5G: Empowering Recovery and Fighting Misinformation”, организирана от Европейската асоциация на телекомуникационните оператори (ETNO) и GSM Association – организацията, представляваща интересите на телекомите в глобален мащаб.

Икономически ефект

По данни на GSMA броят на уникалните мобилни абонати през 2018 г. е бил 5,1 млрд. души, като се очаква той да достигне 5,8 млрд. души до 2025 г. В рамките на същия период организацията прогнозира, че броят на мобилните интернет потребители ще нарасне от 3,6 млрд. до 5 млрд. души, а броят на връзките, свързани с интернет на нещата, ще скочи от 9,1 млрд. през 2018 г. до 25,2 млрд. през 2025 г. „5G ще допринесе за една нова ера, в която всичко ше е свързано и интелигентно“, допълват от GSMA.

Ключовото от даните на GSMA е, че 5G мрежите могат да помогнат за създаването на множество иновации, които да тласнат Европа напред в технологичната надпревара със света.

Още по темата

„Често се оплакваме, че нямаме Силициева долина в Европа. Можем да постигнем това, като използваме тази нова свързаност“, коментира генералният директор на ETNO Лисе Фур.Тя подчерта ролята на индустриалния интернет като ключ към постигането на всичко това, но според нея 5G има огромен потенциал за развитие и иновации и отвъд производството – в публичната администрация, болниците и училищата например.

Според Фур Европа може да се справи с рецесията, причинена от Covid-19, като използва новото поколение мобилни мрежи, но тази нова технология може да е и ключът за изпълнението на зелените цели на континента.

Дезинформацията

5G бъдещето на Стария континент в момента е изправено пред предизвикателства, свързани с пандемията на Covid-19, която замрази икономиките в последните два месеца, както и с икономическите последици от нея. Същевременно конспиративните теории за връзката между Covid-19 и 5G мрежите набират инерция.

„Скоростта, с която се движи дезинформацията, е по-бърза от тази на разпространение на вируса“, коментира испанският политик Мария Солис Перес, член на Европейския парламент. По думите ѝ сега трябва да се промени наративът – да се премине от разговори за здравни опасения към темата за икономическото възстановяване.

„Нямаме време. Необходимо е спешно да подобрим дигиталната си инфраструктура в отговор на коронавируса. Трябва да говорим за възможности... 5G ще помогне на всички сектори“, категорична е тя.

Перес вижда три основни проблема, които трябва да бъдат адресирани в момента. На пъро място битката с фалшивите новини за 5G трябва да се води с повече научни изследвания, част от които са били забавени заради пандемията. На второ място трябва да се говори и работи повече за сигурността на 5G мрежите, а не на последно място да се обърне внимание на риска от увеличаване на дигиталното разделение в обществата в Европа.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Телекомуникации
Сделка за милиарди: Liberty Global купува швейцарския телеком Sunrise